Herendi Majolikagyár

Az 1830-as években kerámia műhelyt alapítottak Bakonyalján a fazekas szakma nagyjai. A műhely az évek során egyre kifinomultabb gyártástechnikát alkalmazva, kézi munkával igen széles körben elterjedt és elismert termékskálát valósított meg. A gyár képes volt a minőségi kerámiafestést, művészi szintre emelni, miközben jellegzetes, hagyományos motívumokkal és virágmintákkal díszítették termékeiket.

Minőségi kerámiafestés

A II. világháborúban azonban e csodálatos birodalom elpusztult és csak 1969-ben indulhatott újjá, a Herendi Porcelángyár gyáregységeként. A Városlődi Majolikagyár nevet is ekkor kapta és összesen 300 alkalmazottat volt képes alkalmazni. Magyarország egyik legjelentősebb kerámiagyártójaként, több, mint 100 festővel, kézzel díszítették portékáikat. Az itt dolgozó modellkészítők, korongosok és festők többsége a Herendi Porcelángyár szakiskolájában sajátította el tudását. A vezetők pedig büszkék voltak a minőségi alapanyagokra és az elkészült termékekre egyaránt.

A gyár életében, meghatározó pillanat jött el 1991-ben, amikor is a rendszerváltást követően privatizálták a gyárat és saját néven: Herendi Majolikagyár Kft.-ként. A hagyományokat ápolva és az addigi tudásra és tapasztalatra építve, új eszközökkel, gyártási technológiával, azonos minőségben folytatódott a gyártás, immáron a külföldi piacokra is; Herend Village Pottery márkanéven.

Mára a gyár a város egyik nevezetességei közé tartozik, hiszen több, mint 350 különböző kerámia forma készül itt nap, mint nap. A Barokk formák mellett megtalálhatóak a Klasszikus darabok és a Modern változatok is. A virágos dekorokon kívül pedig gyümölcsös, állatos, alakzatos és a gyerekek számára készült díszítő elemek is helyet kapnak ma már a termékeken. A szigorú szabványokkal, magyar alapanyagból, kézzel készített étkészletek, kancsók, csészék és teáskészletek mellett pedig különböző ajándék tárgyak gyártásával is foglalkoznak a mai napig.

Kapcsolat

Elérhetőségek

Segíthetünk valamiben?
Kérdése van vagy a szobák iránt érdeklődne? Vegye fel velünk a kapcsolatot a következő elérhetőségek valamelyikén.
Állunk szíves rendelkezésére!

Cím

Herend, Kossuth Lajos utca 149.

E-mail

info@videkiportaherend.hu

Telefonszám

06-30 769-6678 / 06-20-437-5941