Porcelánművészeti Múzeum

Herend világhírű nevét egyértelműen az itt készült porcelánjainak köszönheti. A Herendi Porcelánmanufaktúra már az 1800-as évek eleje óta, a magyar hagyományokhoz hűen készíti kézműves termékeit, a korábban csak „fehér aranyként” emlegetett porcelánból. Egy Herendi porcelánt birtokolni igazi kiváltság volt és rangot jelentett, értékét pedig a mai napig is őrzi. Nem csoda tehát, hogy a Herendi porcelán a Magyar Örökség része és hivatalosan is Hungarikummá lett nyilvánítva.

Világ egyik legnagyobb márkája

Az 1826-ban alapított porcelángyár már az évszázad közepére elnyerte a császári és a királyi udvari szállító címeket, mára pedig a világ egyik legnagyobb nemzetközi márkájává nőtte ki magát. A mintegy 65 millió különböző porcelán termék között több, mint 16 ezer fehér formát és 4 ezer festett mintát találhatunk. A Herendi porcelán számos világkiállításon fordult már meg és számtalan díjat gyűjtött be, többek között Londonban, Párizsban, Bécsben és Brüsszelben is.

A Herendi Porcelánművészeti Múzeumban található meg a világ legnagyobb Herendi-kincsestára, amely közkedvelt úti célként, látványos programot nyújt, a Herenden megpihenők számára. A késő klasszicista, kétszintes épületben készültek az első Herendi porcelánok, ma már azonban csak műemlékműként üzemel.

A múzeumban a porcelángyár kezdetén gyártott gyönyörű, stílusos műtárgyakat is találhatunk, melyek túlélték a háborúkat, a gazdasági váltságot és az idő fájdalmas múlását, hogy szépségükkel fiatalokat és időseket, egyaránt elkápráztassanak.

A 2002-ben Év Múzeumának választott kiállítóhely és dokumentumtár a Nemzeti Múzeum különdíját is kiérdemelte. A látogatóbarát tárlat hűen őrzi porcelánba zárva a város múltját és a magyarság történelmét. A múzeum rendszeresen tart kiállításokat, rendezvényeket és különböző kulturális és művészeti találkozókat is. A látogatók pedig akár saját, eredeti Herendi porcelán termékeket is vásárolhatnak a helyszínen.

Kapcsolat

Elérhetőségek

Segíthetünk valamiben?
Kérdése van vagy a szobák iránt érdeklődne? Vegye fel velünk a kapcsolatot a következő elérhetőségek valamelyikén.
Állunk szíves rendelkezésére!

Cím

Herend, Kossuth Lajos utca 149.

E-mail

info@videkiportaherend.hu

Telefonszám

06-30 769-6678 / 06-20-437-5941